Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

15:27, vineri, 12 septembrie, 2014

Două cărţi ale Mitropolitului Ilarion Alfeyev, lansate la Iaşi

„Răspunsuri viabile la interogaţiile de ordin spiritual ale omului contemporan“

Aula „Mihai Eminescu“ a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi a găzduit luni, 8 septembrie 2014, de la ora 18:00, Conferinţa „Teologia vie a Sfinţilor Părinţi ai Bisericii“. Prelegerea a fost susţinută de Înaltpreasfinţitul Părinte Ilarion Alfeyev, Mitropolit de Volokolamsk, care a prezentat şi două dintre lucrările sale publicate în limba română la Editura Doxologia, anume „Lumea duhovnicească a Sfântului Isaac Sirul“ şi „Taina credinţei. Introducere în teologia dogmatică ortodoxă“. La evenimentul editorial a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

În debutul serii a vorbit d-nul Cătălin Jeckel, directorul Editurii Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care a făcut o prezentare a invitatului, după care a vorbit despre noile apariţii editoriale: „Cărţile Înaltpreasfinţitului Ilarion, «Lumea duhovnicească a Sfântului Isaac Sirul» şi «Taina credinţei. Introducere în teologia dogmatică ortodoxă», apărute la Editura Doxologia, se inserează organic în preocupările noastre editoriale constante de a oferi răspunsuri viabile la interogaţiile de ordin spiritual ale omului contemporan şi perspective noi asupra teologiei înţeleasă ca expresie a experienţelor duhovniceşti“.

Prezentarea cărţii „Taina credinţei. Introducere în teologia dogmatică ortodoxă“ a fost făcută de părintele prof. dr. Gheorghe Popa, prorector al Universităţii „Al. I. Cuza“: „Această carte nu este una sistematică de teologie dogmatică, ci este o introducere interpretativă a dogmelor Bisericii Ortodoxe. Aşa cum se subliniază în introducere, atunci când vorbim de teologie dogmatică sau gândire dogmatică, aceste expresii sunt de multe ori neînţelese astăzi. De aceea, Înaltpreasfinţitul Ilarion precizează sensul teologic al noţiunii de dogmă, care nu înseamnă o limitare a reflecţiei şi a modului nostru de a gândi teologic, ci înseamnă de fapt un izvor de viaţă în comuniune cu Hristos şi cu Biserica Sa“.

Cealaltă carte, „Lumea duhovnicească a Sfântului Isaac Sirul“, a fost prezentată de părintele Constantin Sturzu, consilier al Sectorului cultural şi comunicaţii media al Arhiepiscopiei Iaşilor: „Volumul «Lumea duhovnicească a Sfântului Isaac Sirul» este, prin osteneala şi fericita inspiraţie a Mitropolitului Ilarion Alfeyev, deopotrivă o introducere, o sinteză, dar şi o sistematizare a gândirii unuia dintre cei mai iubiţi şi curajoşi mistici pe care îi cunoaşte Ortodoxia. Sfântul Isaac Sirul a fost apreciat, căutat şi extrem de gustat şi de alte confesiuni creştine sau chiar de cei de alte religii, cărora nădăjduim că le-a fost un ghid care le-a purtat paşii pe singura cale care este şi Adevăr şi Viaţă“.

„Teologia este inima Bisericii“

Invitatul serii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ilarion, a vorbit, printre altele, şi despre motivaţia care a stat la baza scrierii celor două cărţi de introducere în teologie: „Sunt absolut convins de faptul că teologia este inima Bisericii, iar teologia dogmatică este acea fundaţie pe care se contruieşte fiinţarea Bisericii. Dogmele sunt acele puncte de reper pe care se menţine întregul edificiu al Bisericii, şi acolo unde începe să se fisureze sau să se strice această fundaţie, se clatină întreg edificiul. Iată de ce Părinţii Bisericii au luptat cu atâta râvnă împotriva ereziilor“.

În final a adresat câteva gânduri celor prezenţi şi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan: „Având cele două cărţi,  una dedicată dogmei ortodoxe, iar cealaltă spiritualităţii Sfântului Isaac Sirul, şi aflând despre pasiunea Înaltpreasfinţiei Sale pentru muzică, atât ca receptacol, cât şi în calitate de compozitor de muzică sacră, îndrăznesc să spun că acestea sunt izvoarele care îl întăresc, anume ispiraţia primită din dogma ortodoxă şi ambianţa scrierilor Sfinţilor Părinţi şi, bineînţeles, muzica bisericească. M-am bucurat împreună cu dumneavoastră pentru prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Ilarion aici, pentru cuvântul rostit, pentru rugăciunea săvârşită împreună în zona Neamţului şi în zona Botoşanilor, pentru pelerinajele săvârşite la locurile sfinte din Moldova, hrănindu-ne împreună cu preoţii slujitori şi cu credincioşii din bogăţia credinţei ortodoxe“.

Slujiri şi vizite la mai multe mănăstiri şi biserici

Cu prilejul lansării celor două cărţi, în vizita sa în Moldova, IPS Ilarion a slujit împreună cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi cu PS Corneliu, Episcopul Huşilor, la hramurile mănăstirilor Pângăraţi şi Vorona şi a vizitat împreună cu Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei mănăstirile Voroneţ, Humor, Suceviţa, Putna, Văratec, iar în Iaşi, Librăria Doxologia, Policlinica şi Spitalul „Providenţa“, Mănăstirea „Sf. Trei Ierarhi“, Biserica „Sf. Sava cel Sfinţit“ şi Centrul „Diaconia“, precum şi Mănăstirea Cetăţuia.

IPS Mitropolit Ilarion este autorul a mai mult de 600 de cărţi şi studii în domeniile teologiei dogmatice, teologiei patristice şi istoriei bisericeşti, lucrări publicate în mai multe limbi. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a scris şi numeroase compoziţii muzicale.

www.ortodox.md