Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

vineri, 19 octombrie, 2012

Discipoli ai Filocaliei cu nostalgia copilăriei

În acest miez de toamnă, pe 18 octombrie,  AO „Filocalia” şi-a propus să-i omagieze pe cei care au fost primii elevi ai atelierelor de creaţie ai Centrului Social „Sf. Dumitru” din capitală.

Acest centru a fost deschis la 15 iulie 2004 în baza proiectului lansat de AO „Filocalia”, cu susţinerea Bisericii „Sf. Dumitru” în persoana părintelui Pavel Borşevschi şi cu suportul financiar al fundaţiei elveţiene „Schmitz-Hille-Stiftung”.
Au fost deschise 3 ateliere de creaţie pentru care s-au procurat echipamente, materiale şi au fost angajaţi 3 profesori-specialişti
Scopul acestui proiect a fost acordarea şansei pentru viitorul copiilor din familii defavorizate de a obţine diverse deprinderi, de a însuşi o potenţială profesie, de a socializa şi de a-şi descoperi talentele prin lucru creativ, totodată fiind educaţi în spiritul valorilor creştine.
Succesele Centrului au fost altoite de către profesori devotaţi, dar şi de către cei care au contribuit cu ajutor financiar, dintre care la eveniment a fost prezent dl. Dumitru Marin, directorul bazei de odihna „Dacia” din regiunea Vadul-lui-Vodă, care a apreciat copiii şi a promis susţinere şi implicare activă.
Şi deoarece ne place să le reuşim pe toate, 17 octombrie fiind Ziua Mondială pentru Eradicarea Sărăciei, am profitat de ocazie să invităm prietenii mici ai centrului “Sf. Dumitru” la un frumos spectacol prezentat de cei de la teatrul “Licurici” care ne-au găzduit expoziţia. La spectacol au venit copii de la Centrul social “Sf. Dumitru” – generaţia mică; copii de la Internatul nr. 5 din capitală (ai cărui profesori au pus temelia activităţilor în atelierele de creaţie ale centrului); copii de la Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri cu dizabilităţi fizice din Chişinău; 40 de copii din familii social vulnerabile din satul Drăguşeni (de unde este originară profesoara de pictură a centrului social – dna Victoria Bălăţel); 25 copii din familii nevoiaşe din satul Coşniţa, r. Dubăsari – de la Centrul social “Casa speranţei” – parteneri ai “Filocalia” şi nu în ultimul rând copii de la Centrul social “Sf. Filaret cel Milostiv” din s. Costeşti, r. Ialoveni, care s-au implicat activ în activităţi alături de colegii lor de la Centrul social „Sf. Dumitru” din Chişinău pe parcursul ultimilor ani.
După spectacol copiii s-au îndulcit cu biscuiţi, ciocolate şi sucuri, iar absolvenţii, profesorii şi oaspeţii ceremoniei au celebrat cu o cupă de şampanie şi tradiţionalele plăcinte moldoveneşti.
În această zi ne-am convins încă o dată în plus că educarea prin artă este o metodă efectivă şi o cale de a dezvolta capacităţile creative ale copiilor, unii dintre discipolii atelierelor ajungând să-şi facă o profesie de bază din ceea ce iniţial părea doar o simplă pasiune.

Sursa: www.filocalia.md