Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

19:43, luni, 5 noiembrie, 2012

Despre canonizarea unor sfinţi naţionali

Se discută mult despre personalităţile din spaţiul moldav care ar merita a fi înaintate spre canonizare. Unii sunt sceptici, afirmând că nu avem persoane destoinice pentru a fi trecute în rândul sfinţilor, alţii spun că sunt chiar foarte multe, atâta doar că nimeni n-a fost preocupat de această problemă. De o cinstire locală se bucură cuvioşii Macarie de la Saharna şi Agafia de la Cuşelăuca.

Într-adevăr, este foarte dificil a acumula datele necesare pentru a propune un slujitor, un nevoitor sau chiar un mirean pentru canonizare. A fost instituită şi o Comisie sinodală care este abilitată să analizeze diverse cazuri şi să vină cu propuneri în acest sens. Recenta discuţie purtată a fost cu referire la personalitatea Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, a cărui viaţă şi activitate sunt cercetate în ultimele două decenii.

Au apărut şi câţiva cercetători înflăcăraţi care vor să scoată la lumină mucenicii din perioada sovietică, dar nu sunt dosarele pătimitorilor pentru credinţă. Credem că aceste iniţiative sunt bune şi necesare, dar presupun o muncă aparte şi foarte migăloasă, plină de responsabilitate, pentru că nu avem dreptul de a greşi.

Mai este şi o rezervă firească, cu atât mai mult că din partea Bisericii noastre nu a fost înaintată nicio persoană spre canonizare. Undeva, în conştiinţa fiecăruia, în special, a slujitorilor şi a credincioşilor dreptmăritori, sfinţii se asociază cu persoane care au fost cu totul deosebite din punct de vedere moral şi cu o trăire aparte pentru cele sfinte şi dumnezeieşti. Mulţi sunt gata să afirme că au avut părinţi, bunei, apropiaţi, cu o viaţă “sfântă”, însă nimeni nu se încumetă să-i înainteze spre canonizare. În acest sens, sunt câteva etape şi rigori întru stabilirea veridică a canonicităţii.

Deşi în primele veacuri creştinii se numeau adesea între ei “sfinţi”, acum această noţiune se răsfrânge asupra unor persoane desăvârşite şi cu o viaţă duhovnicească impecabilă. La sigur că şi neamul nostru are astfel de nume, care merită atenţia şi cinstea cuvenită.

Prezentăm cele mai reprezentative personalităţi eclesiale autohtone: Valeriu Gafencu, numit şi sfântul închisorilor, părintele Sofian Boghiu, iconarul de suflete de la mănăstirea Antim, originar din s. Cuconeştii-Vechi, r. Edineţ, precum şi preotul-poet Alexei Mateevici, Mitropolitul Gurie Grosu etc. Pe lângă personalităţile sus-menţionate mai avem o listă destul de mare de părinţi care au murit pentru credinţă, fiind omorâţi de prigonitorii Bisericii: Părintele Alexandru Baltaga din Chişinău, Părintele Eustatie Chiriţă din Pituşca şi mulţi alţii pe care îi vom prezenta ulterior în publicaţia noastră.

Prot. mitr. Octavian Moşin

Sursa: http://octavianmosin.info/