Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

sâmbătă, 13 aprilie, 2013

Declaraţia episcopilor ortodocşi din Chicago despre “căsătoriile” GAY

Curtea Supremă a Statelor Unite are în vedere, în prezent, două cazuri care se ocupă de problema căsătoriei homosexuale. Având în vedere că mass-media este preocupată puternic de astfel de știri, este important ca clericii și enoriașii noștri sa înţeleagă pe deplin poziţia Bisericii în această privinţă.

Trăind într-o societate liberă, ca a noastra, ar trebui să fim recunoscători in primul rand că avem posibilitatea sa practicam credința noastră ortodoxă fără o intervenție excesivă din partea guvernului. În istoria recentă, acest lucru nu a fost posibil Rusia, și nu este încă posibil in multe țări din întreaga lume. Într-o societate liberă, toate punctele de vedere pot fi partajate în arena publică – ambele puncte de vedere pot fi sustinute sau combatute, dar ca crestini ortodocsi. Facem apel la turma noastră, sa se conduca în primul rând dupa Sfânta Tradiție a Bisericii, în a discerne dacă o chestiune contemporana este compatibila cu credința ortodoxă. În cazul în care un creștin ortodox alege să se angajeze în discursul politic public, acest lucru trebuie făcut cu moderație și cu intenția fermă de veghere și nu cu aceea de cădere în extremism. Extremismul nu este propice înmuierii inimilor celor indepartati de credință. Laicii, care aleg să se angajeze în discursul politic, nu ar trebui să declare că vorbesc în numele Bisericii. Strict vorbind, o astfel de declarație autoritară nu poate avea loc, decat prin vocea unui episcop, sau cu binecuvântarea specifica a unui episcop.

Ar trebui, de asemenea, sa fie clar că, a trăi ca homosexual sau conform oricari alt stil de viață păcătos, nu inseamna sa fii compatibil cu Creștinismul, iar aceasta a reprezentat intotodeauna învățătura Bisericii. Acestea fiind spuse, de asemenea, este esențial să constatam că Biserica este un Spital Duhovnicesc, iar toți cei care doresc să primească vindecarea acordata liber de Dumnezeu, prin pocăință și Harul lui Dumnezeu, sunt primiti pe deplin. Aceasta ii include pe cei care au participat la acte imorale sau nefiresti de orice fel, precum și pe cei care sunt tentați de astfel de păcate. Biserica este plina de mila, fata de cei care suferă în vreun mod, și le oferă sprijin, vindecarea și dragostea creștină. Cei implicati în orice preocupări imorale sau nefirești, nu pot trăi o viață completă sacramentală, în cadrul Bisericii. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că vom căuta să ii alungam sau sa ii ostracizam pe cei care au păcătuit în acest fel. Mai degrabă, trebuie să depunem toate eforturile pentru a-i atrage pe cei aflati într-o situație nefericită, înapoi, la curatenie și la sansa de a lua parte, din nou, la Tainele dătătoare de viață ale Bisericii, și de a se implica în lupta pentru mântuirea lor, în comunitatea parohială.

Este foarte posibil ca decizia, în cele din urmă, sa implice recunoasterea căsătoriei homosexuale de către guvernul federal. Mai multe state au luat deja astfel de decizii. În niciun caz Biserica nu va recunoaște căsătoria homosexuala, nu-i va acorda statutul de căsătorie tradițională si nu va binecuvânta astfel de uniuni. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca toti cei ce au pasit dincolo de aceasta linie, nu se mai pot intoarce vreodata. Biserica a condamnat întotdeauna, cu fermitate, ereziile (cum ar fi Novatianismul, Montanismului și Donatismul) care neagă posibilitatea pocăinței pentru anumite păcate. Este crucial ca clericii nostri sa nu fie timizi si sa nu stea departe de poziția Bisericii, în ceea ce privește păcătoșenia homosexualității și a altor expresii nenaturale ale darului sexualitatii umane, al lui Dumnezeu, dar este, de asemenea, esențial ca astfel de declaratii sa aiba loc cu dragoste și cu o invitație corespunzătoare la pocăință și la reconciliere cu Biserica.

Facem apel la toți, să se roage pentru țara noastră, ca Domnul să ne ierte păcatele noastre colective, din societate, precum și păcatele noastre personale si sa ne ofere un rai sigur care sa ne permita să lucrăm la mântuirea noastră în pace. Eparhia de Chicago si America Centrala via Lacasuri Ortodoxe

www.frontpress.ro