Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

luni, 23 februarie, 2015

Conferinţă despre: „Medicină şi spiritualitatea creştină” în Parohia din Milano Nord-Monza

La întâlnirea lunară din Protopopiatul Lombardia II-Nord din seara zilei de joi, 12 februarie,  a fost invitat diac. prof Sorin Mihalache de la Facultatea de Teologie din Iaşi care a vorbit despre „Medicină şi spiritualitatea creştină (convergențe dintre experienţa filocaliei şi rezultatele neuroştiinţelor)”.

Cu binecuvântarea Prea Sfințitului Episcop Siluan, în seara zilei de joi, 12 februarie 2015, în Parohia „Toţi Sfinţii” din Milano Nord-Monza a avut loc întâlnirea lunară din Protopopiatul Lombardia II-Nord. La această întâlnire a fost invitat diac. prof Sorin Mihalache de la Facultatea de Teologie din Iaşi şi realizatorul emisiunii; „Lumina Celui nevăzut” de la TV Trinitas, care a vorbit despre „Medicină şi spiritualitatea creştină (convergențe dintre experienţa filocaliei şi rezultatele neuroştiinţelor)”.

În prima parte, pr. protopop Pompiliu Nacu a arătat care sunt ultimele descoperiri în domeniul medicinei, ce înseamnă neuroştiinţele şi care sunt paşii pe care i-a făcut în general ştiinţa către teologie. În termeni generali, neuroştiinţele studiază sistemul nervos, aplicând metodologia științifică în analiza funcţionării neuronale. În prima parte, părintele Sorin l-a citat de mai multe ori pe Evagrie Ponticul, care vorbeşte despre abandonul omului vechi şi dobândirea unei vieţi reînnoite, a omului nou. Întreaga luptă a sufletului se dezvoltă între efortul de a te depărta de patimi şi în a dobândi virtuţile. S-a adus în discuție și notiunea de hiperstimulare senzorială – obstacol în reflexia asupra sinelui. De asemenea, s-a vorbit despre producţiile cinematografice care au sustineri bugetare enorme şi o „artă a imaginarului” care solicită extrem psihicul. Aşa cum spune Giovani Sartori, utilizarea în masă a televiziunii este un mod aparte de relaţionare a lumii cu viaţa.

Apoi, au fost amintite efectele multitasking, situații în care omul modern cu un ochi citeşte o carte şi cu altul se uită la știri, pe genunchi ţine laptopul prin intermediul căruia vorbeşte cu un prieten şi îşi actualizează profilul de Facebook. La fiecare două minute, aruncă o privire la ecranul telefonului mobil pentru a vedea dacă a primit vreun sms. Efectele acestei disipări ne arată că „primim mult mai multă informaţie decât avem nevoie”, informație care asediază gândirea noastră și care în foarte multe din cazuri este de proastă calitate. Toate aceste informaţii şi mişcări au consecinţe dramatice în configurarea vieţii interioare. Multiplicarea ofertelor conduce automat la înmulţirea dorinţelor, iar lipsa atingerii unor obiective duce de cele mai multe ori la nefericire.

Părintele a amintit şi despre epigenetică, o ştiinţă tânără care se referă la modificările care pot fi moştenite din interiorul unei celule şi care nu implică modificări ale secvenţei de ADN. A arătat că obişnuinţele zilnice pot influenţa în bine sau în rău moştenirea noastră genetică, că nu este nimic predestinat în viaţa noastră. Informaţiile pe care le primim pot determina schimbări profunde în dispoziţiile noastre interioare. La final, s-au trasat mai multe paralele ale vieţii noastre interioare în lumina scrierilor filocalice, arătându-se că în Hristos şi prin Sfintele Taine avem posibilitatea schimbării interioare.

După conferinţă, discuţiile cu grupul de preoţi pe teme filocalice, de medicină creştină şi de spiritualitate au continuat până la miezul nopţii.

În continuare, în ziua de sâmbătă, 14 februarie, de dimineaţă până la prânz, părintele Sorin a participat la Conferinţa: „Neuroştiinţele: o lectură dintr-o perspectivă teologică”. Acest ciclu de întâlniri a început din 2014 şi se va încheia pe 30 mai 2015, când părintele prof. Vasile Răducă va susţine ultima conferinţă. Până în prezent au fost invitaţi teologi ortodocşi din Rusia, România, Grecia, Serbia, Bulgaria, Franţa şi SUA. Studiile tuturor profesorilor participanţi vor fi publicate în două volume la Conferinţa Italiană Episcopală. Întâlnirile sunt organizate de Facultatea de Teologie din Milano, în colaborare cu Institutul de Ştiinţe Religioase şi Curia din Milano. Iniţiatorul este Roberto Pagani,reprezentantul Curiei din Milano pentru dialogul inter-creştin. Sâmbătă, au mai fost prezenţi prof. Massimo Epis, specialist în Teologie Fundamentală, şi Directorul ciclului de doctorat în domeniu de la Milano, Prof. Aleksander Filonenko de la Facultatea de Ştiinţe Religioase Toma d’Acquino din Kiev. Au fost momente de cunoaştere reciprocă, de aprofundare a unor teme noi pentru cultura teologică, de conştientizare a nevoii de dialog cu lumea ştiinţei, dar mai ales de conștientizare a nevoii reale de a ne cunoaște cu ajutorul lui Hristos, prin Duhul Sfânt.

www.doxologia.ro