Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

marți, 29 mai, 2012

Conferinţa „Îmbătrânire activă prin voluntariat” la Soroca

În oraşul Soroca s-a desfăşurat Conferinţa naţională „Îmbătrânire activă prin voluntariat”.

Evenimentul a fost organizat de către Asociaţia Obştească „Soarta”, care mai bine de doi ani implementează un proiect de voluntariat cu bătrânii pentru bătrânii nevoiaşi şi singuratici din Soroca. În acest sens, au fost identificaţi şi instruiţi circa douăzeci de vârstnici, care s-au înscris drept voluntari în cadrul proiectului întru susţinerea celor mai trişti din raion.

Astfel, sute de oameni în etate au parte de grija oamenilor de bună credinţă şi cu compătimire faţă de cei care au nevoie de susţinerea celor din jur.

Prin această iniţiativă se urmăreşte susţinerea reciprocă a oamenilor de vârsta a treia. „Vrem să avem cât mai mulţi voluntari cu plete dalbe. Oamenii vârstnici sunt tineri sufleteşte şi dornici de viaţă. Nouă ne revine doar sarcina de a le da întâlnire şi de a-i coopta în activităţi care le fac bătrâneţea mai veselă, mai interesată şi alături de prieteni.” – a declarat dna Asea Răilean, preşedinte AO „Soarta”.

Acest proiect este realizat în parteneriat cu Protopopiatul Soroca. Astfel, la conferinţă au fost prezenţi mai mulţi slujitori implicaţi în buna desfăşurare a proiectului.

„Voluntariatul este o latură caracteristică firii creştine. Din primele secole Biserica a găzduit toate categoriile defavorizate ale societăţii: orfani, văduve, bolnavi, bătrâni neputincioşi etc. Asociaţia „Soarta” vine cu un demers încurajat de către slujitorii din cadrul circumscripţiei pentru a-i ajuta şi susţine duhovniceşte pe bătrânii în dificultate. Activităţile din ultimii zece ani demonstrează realitatea că ONG-urile şi Biserica îşi pot consolida eforturile în depăşirea diverselor probleme sociale” – a menţionat Prot. Mitr. Nicolae Craveţ, preşedinte al Departamentului Activitate Socială şi Caritate şi protopop de Soroca.

În cadrul discuţiilor au vorbit bătrânii implicaţi în proiect şi reprezentanţii administraţiei publice locale, care sunt dispuşi să colaboreze şi să contribuie la buna desfăşurare şi extindere a proiectului.

De asemenea, a fost abordată noua Lege cu privire la voluntariat, perspective şi avantaje.