Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

15:05, marți, 7 august, 2012

Comisie de expertiză a picturii bisericeşti în vizită la biserica “Sfântul Cneaz Aleksandr Nevski” din Cetatea Tighina

Biserica „Sfântul Cneaz Aleksandr Nevski” din Cetatea Tighina (Bender) a fost construită între anii 1833 şi 1836. A fost vizitată de împăratul Aleksandr al II-lea (1877) şi de către Nikolai al II-lea împreună cu familia (1916).

Suferind pe parcursul anilor din cauza intemperiilor timpului şi a factorului antropic, biserica a avut nevoie de îngrijire şi restaurare artistică. Graţie oamenilor de bună credinţă, între anii 2008 și 2011, edificiul a fost restaurat, şi la 12 septembrie 2011 sfinţit de către PS Sava, Episcop de Tiraspol şi Dubăsari.

Biserica fiind inclusă în lista monumentelor de arhitectură din secolul al XIX-lea, este deosebit de important ca şi pictura interioară a acesteia să fie realizată pe potrivă. Din această raţiune, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir s-a constituit o comisie de evaluare şi apreciere a echipelor de pictori, sub nemijlocita conducere a Prot. Mitr. Manole Brihuneț, Preşedintele Departamentului Mitropolitan Arhitectură, Construcţii şi Pictură Bisericească. Astfel au fost cooptaţi specialişti în domeniu cu o valoroasă experienţă, în persoanele unor preoţi şi pictori bisericeşti, ai reprezentanților Ministerul Culturii, Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi ai instituţiilor muzeale.

La concurs au înaintat dosarele trei echipe de pictori, care au prezentat mostre din creaţiile lor. În timpul prezentării lucrărilor, pictorii au relatat despre tendinţa de a crea o festivitate deosebită în biserică și de a sublinia forţa militară, luând în consideraţie că biserica este amplasată pe teritoriul Cetăţii Tighina. Preşedintele comisiei de experţi, Prot. Mitr. Manole Brihuneţ a menționat că toate compoziţiile sunt bune în maniera lor, însă arhitectura bisericii, realizată în spiritul clasicismului rus, solicită o pictură academică. Părintele Manole a mai adăugat că cele două echipe care vor concura în final, trebuie să ţină cont şi de faptul că pentru o biserică este iminentă o pictură monumentală, cu evidenţierea chipurilor sfinţilor, fundalul cu decor şi detalii fiind unul complementar. Astfel, conform opiniei sale, monumentalitatea a fost specifică primului grup de concurenţi, dar fiind lipsă unele detalii, sunt evidente și anumite carenţe. Al treilea grup însă, deşi a prezentat o pictură realizată profesionist, abundă în detalii, în care practic se dizolvă chipul sfântului reprezentat.  Totodată, s-a atras atenția asupra realizării picturii conform tipicului, canonului bisericesc, păstrându-se strict ierarhia chipurilor plasate în registre.

PS Sava a analizat detaliat lucrările prezentate la concurs, menţionând că scopul principal al acestora este oferirea unei picturi inspirate din Granovitaia Palata din Rusia, fiind binevenită conlucrarea a două echipe de pictori-profesionişti pentru redarea caracterului monumental şi ale tuturor detaliilor şi pliurilor vestimentare. Membrii comisiei au subliniat necesitatea elaborării unor schiţe desfăşurate ale lucrării, care ar stabili toate momentele legate de pictura interioară a bisericii.

După mai multe discuţii şi consultări asupra lucrărilor expuse, a fost adoptată următoarea decizie: a oferi echipelor de pictori un termen de 7 zile pentru prezentarea unei schiţe grafice detaliate a tuturor registrelor bisericii, cu indicarea concretă a scenelor pictate şi  realizarea unui fragment în culoare; coroborarea sarcinilor de realizare a picturii cu tipicul bisericesc, luând în calcul şi caracterul bisericii prin amplasarea sa în cadrul cetăţii.

La data de 13 august urmează a fi adoptată decizia finală privind câştigătorii concursului, care vor realiza pictura interioară a bisericii, o pictură pentru veci, atât pentru biserică, precum şi pentru enoriaşi şi preoţi.