Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

10:22, duminică, 10 februarie, 2013

China şi Japonia au devenit parte a teritoriului canonic al Bisericii Ruse

Conform statutului revizuit al Patriarhiei Moscovei, China şi Japonia constituie de acum parte a teritoriului canonic al acesteia. Documentul a fost adoptat de către Adunarea Episcopilor, care a avut loc în perioada 2-5 februarie 2013 în Moscova.
Rusia, Ucraina, Belarus, Moldova și Azerbaidjan, statele baltice și statele din Asia Centrală se afla, de asemenea, pe lista țărilor care fac parte din teritoriul canonic al Patriarhiei (toate țările, cu excepția Chinei și Japoniei, fusesera însă incluse în versiunea anterioară a statutului). Activitatea pastorală a Bisericii Ruse din China a început în secolul al XVII-lea, atunci când preotul rus, Părintele Maxim Leontiev, avea să ajungă în Beijing. Misiunea rusă din China a fost înființată în anul 1713.
În data de 23 noiembrie 1956, printr-o decizie a Sfântului Sinod, toate bisericile ortodoxe din China au fost transferate sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe din China, căreia i-a fost acordată autonomia, alegerea primatului său fiind aprobata de către Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii. Circumstanțele care au condus la instituirea Misiunii Ruse din Japonia au fost deschiderea consulatului rus, din 1859, și numirea lui Joseph Gocikevici prim-consul de Hakodate. Un medic și un preot ortodox, părintele Vasile Makhov, l-au însoțit în cadrul personalului consular. Din motive de sănătate, Pr. Vasile a trebuit să se întoarcă în Rusia, în anul 1860, iar un preot nou a fost numit în locul acestuia, viitor arhiepiscop și Luminător al Japoniei, Sfântul Nicolae Kasatchin, întocmai cu apostolii.

www.lacasuriortodoxe.ro