Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

10:04, miercuri, 7 mai, 2014

Bisericile de lemn din sudul Transilvaniei şi nordul Olteniei, pe lista primelor 7 monumente pe cale de dispariţie din Europa

Bisericile de lemn din sudul Transilvaniei şi nordul Olteniei se află pe lista primelor 7 monumente pe cale de dispariţie din Europa, conform unui comunicat al principalei organizații europene pentru protecția patrimoniului Europa Nostra, citat de agenţia Tanjug.

Declaraţia a fost făcută la congresul anual al organizației, de la Viena.

Monumentele sunt în pericol, unele din cauza lipsei de resurse sau de expertiză, altele din cauza neglijentei sau planificării inadecvate, au spus oficialii Europa Nostra şi ai Institutului Băncii Europene de Investiţii.

Prin urmare, este necesară o acționare urgentă și vor fi organizate misiuni de salvare, în timpul și după perioada de vară, adoptându-se planuri de acțiune propuse până la sfârșitul anului, conform oficialilor.

Cele șapte monumente cele mai periclitate, pentru anul 2014, au fost selectate dintr-un total de 11 monumente aflate pe lista iniţială. Monumentele au fost propuse de către grupurile internaționale de consultanță, istorici, arheologi, arhitecţi, conservatori şi instituţii financiare.

www.lonews.ro