Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

9:43, miercuri, 22 iulie, 2015

Biserică ortodoxă din secolul al XIII-lea, scoasă la vânzare în Turcia

Cunoscută sub numele de ‘Panagia Pantovasilissa’, biserica este închinată Maicii Domnului. Este considerată a fi prima biserică ai cărei pereți au fost decorați cu fresce. Totodată, în această biserică s-au păstrat coloanele aduse din Alexandria.

Potrivit experților, arhitectura zidurilor bisericii arată ca ea a fost construită la sfârșitul secolului al XIII-lea. În interior se pot vedea încă fresce și mozaicuri datând din secolul al XIV-lea, elemente care, în opinia specialiștilor, ar trebui incluse în patrimoniul mondial al UNESCO.

Biserica a funcționat până în anul 1922, lăcașul trecând apoi în proprietate privată după ce grecii din regiune au emigrat.

Agentul imobiliar care a scos biserica la vânzare a stabilit prețul de un milion de dolari, incluzând lăcașul de cult nu la categoria ‘monumente istorice’, ci la categoria ‘clădiri având mai mult de 30 de ani de la construcție’.

Potrivit cotidianului rus Izvestia, în vechea biserică bizantină ar urma să fie deschis un hotel sau un restaurant. Este deja a doua biserică ortodoxă scoasă la vânzare în 2015 în Turcia. În luna ianuarie, a fost pusă în vânzare o biserică din secolul al XVIII-lea din orașul Kayseri (centrul Turciei).

www.ortodox.md