Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

joi, 6 septembrie, 2012

Biserica Ortodoxă din Moldova se implică activ în lupta anti-HIV/SIDA

La data de 5 septembrie a.c., Liceul Teoretic din Grătiești, mun. Chișinău, a găzduit seminarul cu genericul ”Viața cu HIV, viață printre oameni”, susținut de colaboratorii Mitropoliei Moldovei, care face parte din cea de a doua etapă a proiectului ”Procesul de control şi asigurare psihologică şi materială a persoanelor din grupul de risc, consilierea familiilor lor”, a cărui scop este de a informa corect și prompt persoanele din grupul de risc al infectării cu această maladie, precum și despre metodele de prevenire a îmbolnăvirii cu HIV/SIDA.

Pentru tinerii din Grătiești au vorbit părintele Maxim Melinti, coordonator de proiect, părintele Victor Pleșca, paroh al bisericii din localitate și doamna Lilia Andrusiv, asistentă socială.

Prot. Maxim Melinti a relatat celor 50 de elevi despre necesitatea luării unor decizii cumpătate, izvorâte din învățătura creștină, atunci când anumite acțiuni ar putea duce la infectarea cu HIV, referindu-se în special la cea mai sigură metodă de prevenire a acestei boli – abstinența.

La rândul ei, doamna Andrusiv a vorbit publicului despre atitudinea pe care trebuie să o aibă atât slujitorii Bisericii, precum și întreaga comunitate față de semenii care suferă de această maladie, subliniind faptul că Biserica trebuie să fie locul unde aceste persoane năpăstuite să-și găsească echilibrul sufletesc și liniștea.

La sfârșitul seminarului, părintele Victor Pleșca a îndemnat pe toți cei aflați în sală să meargă în sfintele locașe atât în momentele de bucurie, cât și cele de tristețe și să fie siguri că aici vor găsi întotdeauna înțelegere și întărire.

Menționăm că întregul proiect are loc datorită implicării active a Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, a susținerii financiare din partea  AIDS Foundation East West și a The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis, and Malaria, precum și a deschiderii societății civile.