Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

11:41, marți, 8 octombrie, 2013

Biserica din Muntenegru – zi istorică: sfințirea Catedralei Învierii, din Podgorica

8 Primați ai Bisericilor Ortodoxe locale, în frunte cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Patriarhul Kirill al Moscovei și Patriarhul Irineu al Serbiei, alături de mai mulți episcopi, preoți și diaconi, au oficiat prima Liturghie în Catedrala Învierii lui Hristos, din Podgorica. Mii de credincioși ortodocși, din Muntenegru, Herțegovina și Serbia au participat la ceremonie.

Patriarhul sârb Irineu a declarat că sfințirea Catedralei Învierii lui Hristos a fost o zi mare și glorioasa, nu numai pentru Biserica Sârbă și poporul sârb, ci, de asemenea, pentru Ortodoxie și Creștinism. Potrivit spuselor sale, sfințirea Catedralei din Podgorica este „cununa comemorării Edictului din Milano”.

„Ceea ce face această biserică, este să învie tot binele și adevărul și să ne conducă pe calea păcii și înțelegerii. Acesta este motivul pentru care ne rugăm în această biserică”, a spus el.

Apoi, Patriarhul sârb a subliniat că noua catedrală este un motiv de mândrie a credinței noastre, mulțumindu-le tuturor celor care au ajutat la construirea acesteia.

La rândul său, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a chemat poporul lui Dumnezeu la unitate și la respectarea canoanelor. El a spus că sfințirea catedralei este un apel la unitatea Bisericii în această țară, adăugând că nimeni nu a avut puterea să creeze o nouă Biserică Ortodoxă pe acest teritoriu: „Biserica nu este o asociație, iar tribunalul nu definește existența și statutul ei, ci Hristos, Care a întemeiat-o și Care îi conduce pe apostolii și pe succesorii Săi, și nu oricine se adună în jurul Lui și înființează o organizație bisericească” (făcând referire la grupul schismatic din Muntenegru, care s-a autodeclarat Biserica Autocefala de Muntenegru).
„Aceștia trebuie să respecte procedura canonică”, a adăugat el, „fiind inacceptabil și condamnabil ca orice Biserica locala să se proclame autocefală”. Potrivit spuselor sale, sfințirea catedralei este un simbol al învierii Bisericii Ortodoxe din Muntenegru, care s-a confruntat cu mai multe probleme, după cel de-Al Doilea Război Mondial. Patriarhul Bartolomeu a mai spus că Ortodoxia, chiar și astăzi, este persecutată în diferite părți ale lumii, în special în Orientul Mijlociu. „Ortodoxia nu a fost impusă. Ea nu a persecutat pe nimeni, prin convingerile sale religioase. Ortodoxia este însă persecutată, în prezent, în multe țări”.

Patriarhul Moscovei, Kirill, la rândul său, a zis: „oamenii din Muntenegru au rezistat în momentele dificile ale istoriei, pentru că, mai presus de toate, ei și-au păstrat Credința Ortodoxă. Când invadatorii au atacat Muntenegrul, oamenii săi au reușit să se apere, pentru că ei nu au trădat Credința Ortodoxă”. Acesta le-a mai cerut, de asemenea, să păstreze unitatea Ortodoxiei în Muntenegru: „Păstrați Credința Ortodoxă, pentru că este mântuirea noastră”, a adăugat el, menționând că noua Catedrala din Podgorica este un simbol al credinței oamenilor din Muntenegru. „Nu se poate construi o biserică, printr-un decret al puterii; ea se naște și este construita prin voința populară de a avea o biserică a lui Dumnezeu”.

Ulterior, Primatii ortodocși au lansat porumbei ai păcii la intrarea în biserică, ca simbol al Duhului Sfânt, și au plantat câțiva măslini în fața Catedralei, în cinstea acestei zile istorice.

www.lonews.ro