Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

marți, 5 februarie, 2013

Biserica Bulgară a pomenit, pentru prima dată după 23 de ani, victimele comunismului

Biserica Ortodoxă Bulgară a comemorat victimele represiunii comuniste, pentru prima dată după 23 de ani de la răsturnarea regimului. O slujbă a parastasului a fost oficiată vineri 1 februarie 2013, la Catedrala Alexandru Nevski din Sofia, de către Mitropolitul – Patriarh intermediar – Kiril de Varna, alături de o serie de demnitari ai Bisericii.
„Este pentru întâia dată când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare a hotărât slujbe, la nivel național, de comemorare a victimelor represiunilor”, a declarat Kiril pentru France Presse.
În predica ce a urmat slujbei, acesta a mai spus că Biserica a identificat 152 de preoți care au fost persecutaţi de regimul comunist, după ce acesta a preluat puterea în anul 1944: 13 au fost condamnați la moarte şi alti 13 au fost închiși pe viaţă. Conform spuselor acestuia, Sfântul Sinod ia, acum, în considerare varianta canonizării unor dintre aceştia.
În anul 2011, Parlamentul Bulgar a desemnat ziua de 1 februarie ca zi de comemorare specială şi permanentă pentru cei peste 7.000 de oameni care au fost executaţi sau închiși ca „fasciști”, de către comuniști, în timpul perioadei de 45 de ani, între 1944 și 1989. Urmare a deschiderii arhivei fostei securitati, s-a demonstrat ca 11 din cei 15 membri ai Sfântului Sinod se aflasera între „colaboratorii cu regimul comunist”. Mitropolitul Kiril a fost inclus şi el pe aceasta listă, însă Patriarhul Maxim al Bulgariei, care s-a mutat la Domnul în data de 6 noiembrie 2012, nu s-a aflat niciodată în rândul acestora.
După cum am anunţat în ediţiile anterioare de ştiri, noul Patriarh al Bulgariei va fi ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din aceasta ţară în data de 24 februarie 2012.

www.lacasuriortodoxe.ro