Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

22:59, vineri, 22 noiembrie, 2013

Activitatea pastoral-misionară în cadrul penitenciarelor – tot mai dinamică

Cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Vladimir, la 20 noiembrie a.c, a avut loc slujba de sfinţire a unei troiţe, înălţate recent în curtea Penitenciarului nr.16 – Pruncul. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi din cadrul Mitropoliei Chişinăului şi a întregii Moldove.

La eveniment au fost prezenți Directorul Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Doamna Ana Dabija, Șeful Penitenciarului nr. 16 – Pruncul, domnul Ion Bucliș – locotenent-colonel de justiție, echipa managerială departamentală, procurori, colaboratori ai penitenciarului menționat şi persoane private de libertate care au participat la înălţarea răstingnirii.

La finalul serviciului divin, preotul capelan din cadrul instituţiei  – părintele Maxim Melinti, le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa prezenţei Sfintei Cruci în cadrul unui penitenciar, care constituie cu siguranţă un reper duhovnicesc stabil şi sigur pentru persoanele deţinute.

Totodată, Doamna Ana Dabija a subliniat că înălţarea acestei răstigniri este un eveniemnt duhovnicesc deosebit, exprimându-și convingerea că troiţa ridicată va avea un aport important în procesul de reeducare al deţinuţilor care trăiesc într-un mediu diferit.

Cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinției Sale, Domnul Ion Bucliș a fost decorat cu Medalia Jubiliară “200 de ani ai Eparhiei de Chișinăului”, pentru susținerea activităților pastoral-misionare în cadrul penitenciarului, dar și cu ocazia zilei de naștere.

Ulterior, preoţii prezenţi au sfinţit  blocul pentru deținuți şi cel administrativ.

La final, atât oaspeţii, precum şi persoanele care au participat la înălţarea răstignirii au primit în dar iconiţe.

Evenimentul de astăzi reprezintă încă o reuşită a Departamentului Instituţiilor Penitenciare în domeniul cultivării sentimentului de credinţă în penitenciare, aceasta reprezintînd unul dintre pilonii fundamentali ai corecţiei comportamentale a deţinuţilor.