Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

vineri, 18 septembrie, 2015

A început căutarea moaştelor Sfântului Iacob (Netvetov), în Alaska

În urmă cu câteva luni, Episcopul David de Sitka și Alaska (Biserica Ortodoxă din America, OCA) s-a întâlnit cu reprezentanții Parcului Naţional Sitka.

„Am fost informat cu privire la planurile de reabilitare a zonei numite ‘Block House Hill’ și cu transformarea acesteia pentru a reflecta cât mai exact aspectul său la momentul colonizarii ruse”, a spus Episcopul David.

„În timpul discuției, s-a sugerat posibilitatea localizării mormântului Sfântului Iacob Netsvetov. Ştim că a fost îngropat în apropiere, dar locaţia exactă a rămas un mister”.

Directorul parcului, Marie Miller – al cărei tată, dintr-o coincidență fericită, a fost în trecut un membru al corului Catedralei Sfântul Mihail din Sitka – sprijină cercetarea.
Episcopul David speră ca moaștele sfântului să fie găsite și oferite Catedralei Episcopiei de Sitka, Anchorage și Alaska.
Marie Miller a sugerat că mormântul să fie căutat folosindu-se un radar-penetrant de sol.
Dr. Thomas Urban de la Universitatea Cornell, specializat în cercetari arheologice, a sosit la fața locului, în ultima săptămână a lunii august, și desfășoară activități de cercetare.

„Speram că datele colectate de Dr. Urban să ajute la descoperirea moaştelor”, a spus Episcopul David.

Sfântul Iacob Netsvetov, un ucenic al Sfântului Inochentie din Moscova, a fost primul nativ din Alaska hirotonit preot. După ce a primit educația teologică la Seminarul din Irkutsk, el şi-a început lucrarea misionară și a fost responsabil de Insulele Aleutine.
Turma lui s-a aflat pe un teritoriu care se întindea pe distanţe de peste trei mii de kilometri. În condițiile dificile ale unui climat aspru, el a călătorit neobosit, ca un păstor adevărat.
Totodată, el a tradus Sfânta Scriptură și a pregătit eşantioane botanice din Alaska pentru muzeele din Sankt-Petersburg.
Lucrarea părintelui Jacques a însemnat răspândirea cuvântului lui Dumnezeu printre triburile îndepărtate din Alaska. Un jurnal al sau, despre care nu se ştiuse nimic anterior, a fost găsit în urmă cu douăzeci de ani. Notele părintelui Jacques au condus la venerare lui ca sfânt, ascet și misionar.
În 1994, el a fost canonizat, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din America (OCA), drept „Iluminatorul poporului din Alaska”.

www.lonews.ro