Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

14:58, luni, 24 noiembrie, 2014

A fost descoperit mormântul Sfântului Arhidiacon Ștefan, întâiul mucenic

În timpul săpăturilor efectuate în apropierea orașului palestinian Ramallah, arheologii au descoperit una dintre cele mai mari relicve creştine – locul de înmormântare a Sfântului Arhidiacon Ștefan, primul martir al lui Hristos, conform unui raport al publicaţiei Linga.

Săpăturile întreprinse în zona ruinelor satului Taiar, situat la doi kilometri vest de Ramallah, au avut rezultate neașteptate.

Ca parte a unui proiect al Universităţii din Ierusalim, destinat descoperirii și restaurarii de antichităţi, un grup de arheologi, condus de Dr. Salah Al Hudeliyya, a descoperit ruinele unui întreg complex bisericesc, care include un lacaş al epocii bizantine și o mănăstire bizantină.

Potrivit unei declarații a Dl. Al Hudeliyya, această descoperire este de mare valoare pentru creștinii din întreaga lume. Săpăturile sunt efectuate de cercetători palestinieni și israelieni.

“În interiorul acestor biserici, am dat peste o inscripție care indică faptul că biserica descoperită a fost construită în cinstea sfântului şi întâiului mucenic Arhidiacon Ștefan, îngropat aici, în anul Domnului nostru 35″, a mai raportat istoricul.

Cercetătorul a asigurat autoritățile locale și Biserica, ai căror reprezentanți au vizitat recent ruinele descoperite, că a pus la dispoziţie toate resursele și energiile, pentru punerea în aplicare a proiectului.

“Cercetările vor mai dura încă cinci ani, și când vor fi gata, aceasta biserică va deveni cu siguranță un loc de pelerinaj pentru credincioșii din întreaga lume. Turiştii se vor bucura de ocazie, întrucât acest sit este un exemplu viu de continuitate culturală în Orientul Mijlociu: aici, pe sit, putem vedea moștenirea începutului și sfârșitului Evului Mediu, culturile elenistice, bizantine și islamice”, a spus arheologul în încheiere.

Un sfert din satul ruinat Taiar aparține Bisericii din Ierusalim, a precizat expertul, şi va face din acest loc un loc potrivit pentru pelerini.

www.ortodox.md