Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

11:06, luni, 1 decembrie, 2014

A fost ales noul lider al Bisericii Ortodoxe din Cehia

Michail Dandar a fost ales nou Arhiepiscop de Praga, al Bisericii Ortodoxe a Cehiei, iar alegerea sa a reuşit să încheie disputele din Biserică, conform unei declaraţii a Eparhiei de Praga pentru Agenţia de Ştiri CTK.

Disputele au început după ce Episcopul Kryštof a fost forțat să demisioneze din funcţia de Arhiepiscop de Praga și de șef al Bisericii Republicii Cehe și Slovace, în aprilie 2013.

Conducerea Bisericii l-a instalat, mai apoi, pe Arhiepiscopul Ioachim, pe post, dar o mare parte dintre membrii Bisericii nu l-au recunoscut ca lider legitim. Ei au susţinut că nu fusese ales în conformitate cu normele Bisericii.

Această opinie a fost împărtășită şi de Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, liderul ortodocşilor din întreaga lume. Criticii lui Ioachim susţineau că plecarea lui Kryštof ar fi fost pusă la cale de un grup de preoți cehi, susținuti de Patriarhia Moscovei.

Alegerea a avut loc pe 22 noiembrie şi a fost, practic, o încercare de a-l confirma pe Ioachim în postul de Arhiepiscop de Praga. Potrivit CTK, Ioachim nu a trecut în al doilea tur de scrutin al alegerilor secrete, în care Krupica și Dandar au concurat pentru post.

Nici Krupica nici Dandar nu au câștigat majoritatea necesară – de două treimi din voturile secrete. În cele din urmă, a urmat un vot nou, de data aceasta la vedere, iar Dandar a câștigat 78% din voturi.

O sursă din cadrul Bisericii a spus că teama alipirii la Biserica Ortodoxa Rusa a crescut odată cu alegerea lui Dandar. Dandar provine din eparhia germană a Bisericii Ortodoxe Ruse.

Pe fondul acestor litigii, credincioșii ortodocși cehi au solicitat înregistrarea unei noi Biserici Ortodoxe Cehe.

Până una-alta, acum câteva zile, Ministerul ceh al Culturii a suspendat distribuirea contribuției financiare către Biserica Ortodoxa, ca parte a retrocedării bunurilor bisericeşti confiscate, din cauza disputelor interne actuale. „Am făcut ceea ce era necesar, pentru a preveni un eventual abuz de bani”, a declarat ministrul Culturii, Daniel Herman.

www.lonews.ro