Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

13:29, joi, 6 noiembrie, 2014

500 de ani de la canonizarea Sfântului Elisei din Lavrishevo

Mitropolitul de Minsk și Zaslavl, Pavel, Exarh Patriarhal al Întregului Belarus, va lua parte la evenimentele ocazionate de sărbătorirea a 500 de ani de la canonizarea Sfantului Elisei din Lavrishevo, conform BelTA.

Mitropolitul va conduce o slujbă oficiată în Mănăstirea Sfântului Elisei din Lavrishevo, în cinstea celor 500 de ani de la canonizare.

Mănăstirea Sfântului Elisei din Lavrishevo este una dintre cele mai vechi mănăstiri din Belarus. Se ştie despre ea, că a fost infiinţată de către Elisei, fiul Marelui Print Trojnat de Lituania, în 1225. Se cunosc puține despre Elisei. Se crede că Episcopul Lavrentie de Turov l-ar fi botezat, iar înainte de moartea sa l-ar fi lăsat pe Elisei să construiască mănăstirea. De asemenea, este cunoscut faptul că, în jurul anului 1250, în noaptea din 23 octombrie (5 noiembrie c. Iul.), Sfântul Elisei a fost asasinat de tânărul sau servitor. În 1514, el a fost canonizat.

În această mănăstire, a fost creat şi faimosul manuscris al Evangheliei din 1329. Mănăstirea a inclus Bisericile Învierea Domnului și Nașterea Sfintei Fecioare Maria.

În secolul al 16-lea, mănăstirea a avut o școală și o bibliotecă bogată. În jurul anului 1530, mănăstirea a fost devastată. Moaștele sfântului s-au pierdut și nu au fost încă descoperite.

În secolul al 16-lea, mănăstirea a fost restaurată, dar într-un alt loc. Mai târziu, a găzduit Seminarul Greco-Catolic. În 1775-1780, mănăstirea a fost reconstruită, dar a fost desfiinţată în 1836. În 1913, preotul martir Mitrofan din Krasnopolsk a ridicat o biserică de lemn în cinstea Sfântului Elisei, și, de asemenea, o casă pentru pelerini. Dar, în 1915, biserica a fost incendiată, iar clădirile au fost distruse.

În 1993, sit-ul mănăstirii a fost sfinţit, iar lucrările de restaurare au început în 1997. Biserica în cinstea Sfântului Elisei din Lavrishevo a fost sfințită în anul 1998. Restaurarea complexului monahal continuă. Astăzi, mănăstirea are 4 călugări și mai multe fraţi de mănăstire. Ea deţine câteva ateliere de lucru, o școală duminicală, o tabără pentru copii, precum și un centru spiritual si de pelerinaj.

www.lonews.ro