Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

14:13, luni, 4 mai, 2015

1150 de ani de la creștinarea bulgarilor

Ample manifestări religioase și culturale au loc, în aceste zile, la sud de Dunăre, cu prilejul aniversării a 1150 de ani de la creștinarea bulgarilor. Evenimentele au loc la Varna, la ruinele fostei basilici unde, în anul 865, hanul Boris, devenit cneazul Mihail, a primit botezul creștin.

Aici, Preafericitul Părinte Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, a săvârșit, sâmbăta aceasta, Sfânta Liturghie, alături de un sobor numeros de arhierei din mai multe Biserici Ortodoxe. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la aceste evenimente este Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

„În aer liber, chiar pe altarul fostei Basilici de acum 1150 de ani a avut loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la care au participat Preafericitul Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare având de-a dreapta sa reprezentanții tuturor Bisericilor Ortodoxe începând cu Constantinopolul. Evenimentul, aşadar, este unul foarte important, autorităţile Republicii Bulgare i-au dat o importanţă cu totul specială; aici a fost de faţă Preşedintele Republicii, Primul Ministru şi alte autorităţi guvernamentale precum şi fostul Rege şi fostul Prim Ministru al Bulgariei, Ţarul Simeon al II-lea”, a spus Înaltpreasfinţia Sa, potrivit TRINITAS TV.

După Sfânta Liturghie, Preafericitul Patriarh Neofit a oferit distincții aniversare.

De asemenea, s-a dat citire mesajelor transmise cu acest prilej de întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe surori, între care cel al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României.

„Mesajul Preafericitului nostru Patriarh Daniel este un mesaj de frăţietate ortodoxă între două Biserici care împart cam acelaşi teritoriu din Balcani, un teritoriu acum european; dar şi un mesaj care arată într-o scurtă schiţă istorică realităţile vecinătăţii noastre între români şi bulgari şi mai ales contribuţia românilor în anumite momente la păstrarea ortodoxiei, a culturii şi a limbii în perioade dificile pentru această ţară. Nu în ultimul rând Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a scos în evidenţă şi a arătat legăturile frăţeşti dintre cele două popoare care, în aceste condiţii, construiesc împreună, în Uniunea Europeană, prin credinţă şi identitate ortodoxă şi culturală calea spre o viaţă mai bună pentru popoarele noastre”, a mai spus Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, conform Radio TRINITAS.

Manifestările vor continua, în această seară, cu un concert aniversar, la opera din Varna și se vor încheia, mâine, cu Sfânta Liturghie de la Catedrala istorică a Mitropoliei din Varna.

Biserica Ortodoxă Bulgară este una din cele 14 Biserici Ortodoxe autocefale din lume.

www.basilica.ro