Magazine bisericeşti

Magazinul de obiecte şi literatură bisericească

Str. Bucureşti, 119, Mitropolia Moldovei,
mun. Chişinău Tel: 23-20-73

Magazinul "Clopotniţa Moldovei"

Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, mun. Chişinău Tel: 22-61-94

vineri, 1 iunie, 2012

100 de ani de prezenţă ortodoxă în Africa de Sud

Lumina sfântă a credinţei ortodoxe a strălucit în sudul continentului african exact cu o sută de ani în urmă. Cu ocazia acestui jubileu, Patriarhul Alexandriei şi Papa al întregii Africi, Theodoros al II-lea, a efectuat o vizită pastorală în luna mai 2012, în Africa de Sud, în oraşele Cape Town, Johannesburg, şi in Pretoria şi Botswana, la Gaborone.
Mitropolitul de Ghana, Arhiepiscopul George, care este, de asemenea, reprezentant al Patriarhiei Alexandriei în Atena, şi preotul Athinodoros, reprezentant al Patriarhiei în Cairo, l-au însoţit pe Patriarh. În Cape Town, Patriarhul Theodoros a sfinţit o nouă   Catedrală Mitropolitană, oficiind slujba alături de episcopul local, Mitropolitul Serghie.
Catedrala este închinată Sfinţilor neo-martiri Nicolas, Rafael şi Irene. În Johannesburg şi Pretoria, Patriarhul şi arhiepiscopul local, de Damasc, au oficiat Sfânta Liturghie în parohiile greceşti, cu ocazia jubileului, şi în parohia rusă, Vecernia la sărbătoarea Înălţării Domnului.
În Gaborone, patriarhul a oficiat slujba de numire a unui nou episcop de Botswana, Episcopul Ghenadie, şi a binecuvântat terenul pe care, prin voia lui Dumnezeu, va fi construită prima biserică ortodoxă din această ţară.

   Arhimandritul Pantelimon, reprezentant al Bisericii Ortodoxe Sârbe în Africa de Sud, a participat la slujbele celebrate de către Patriarh, în parohiile greceşti şi rusă. Cu aceasta ocazie, Patriarhul Theodoros a subliniat legăturile puternice, de apropiere şi dragoste frăţească, care leaga toate patriarhiile ortodoxe şi reprezentanţii acestora de pe continentul african şi din toate popoarele ortodoxe ale Africii de Sud.

www.stiri.lacasuriortodoxe.ro